Cryptologie

Dit materiaal kan gebruikt worden voor HAVO/VWO-leerlingen die sneller door de leerstof gaan en tijd over hebben voor extra wiskunde.

Het werkboek is, zeker voor VWO-leerlingen, volledig zelfstandig door te werken. Achterin het werkboek staan tips bij de moeilijker opgaven. Het verdient aanbeveling om leerlingen samen te laten werken: ze kunnen dan voor elkaar codes maken en dat maakt het veel leuker om aan dit onderwerp te werken.

Als afsluiting kan de meesterproef afgelegd worden: een online escaperoom waarbij allerlei geheimschriften die geleerd zijn ontcijferd moeten worden.

Een startcode voor de meesterproef kan kosteloos verkregen worden door als docent een e-mail te sturen naar duidelijkwiskunde@gmail.com met daarin in elk geval de gegevens van de school, en het aantal leerlingen dat de meesterproef gaat doen. Naast de startcode ontvangt de docent dan meteen informatie over het begeleiden van deze meesterproef zonder eerst zelf het werkboek te hoeven doornemen, of eerst zelf de meesterproef te hoeven doen.